Отбелязват годишнина на Астрономически център на Шуменски университет
Отбелязват годишнина на Астрономически център на Шуменски университет / netinfo

Днес Астрономическият център на Шуменския университет празнува своя 10 годишен юбилей.  Той  е открит на 9 юли 1999 г. от доайена на астрономическия екип на Университета проф. Владимир Шкодров и ректора проф. Тотю Тотев. Наблюдателната база на Астрономическия център е създадена с решение на Академическия съвет, с цел обучение на студентите, изучаващи  специалността „Астрономия", както и за наблюдения на интересни астрономически явления с ученици и граждани. Астрономическата  кула е един от символите на Шуменския университет. 

Юбилейното отбелязване на 10-годишнината ще започне в 13.00 ч. в зала V-3 на Корпус 3, а в 13.30 ч. ще бъде открит слънчев часовник пред Корпуса .Построяването му е една от инициативите за отбелязване на Международната година на астрономията 2009 в Шумен.

Лъчите  на часовника ще показват точното време през всички сезони, като има предвидени означения за лятното и за зимното часово време. Часовникът ще дава информация и за годишния сезон по дължината на сянката на пладне. Проектирането и дизайнът са дело на екипа на Астрономическия център. 

Шуменският университет "Епископ Константин Преславски" ще бъде организатор на най-мащабната проява в България по време на Нощта на учените. Събитието ще премине под надслов: "Нощно АСТРО-шоу - Изпратете послание на звездите" и е посветено на 10-годишнината от създаването на Астрономическия център на Университета.  То ще се състои тази вечер от 19.30 часа пред Ректората. 

Час преди началото на шоуто - в 18.30 часа - Шуменският университет очаква своите гости и в Нощта на отворените си врати. Те ще могат да участват в демонстрации в лабораториите  по биология, физика и химия; да разгледат триизмерна възстановка на Тронната зала в Плиска и Златната църква във Велики Преслав, изложба на специалността "Техника и технологии", ще могат да наблюдават нощното небе с телескопите на Астрономическия център и да се включат в нощното АСТРО - шоу.