78 млн. души са засегнати от глобалната финансова криза
78 млн. души са засегнати от глобалната финансова криза / www.sxc.hu

Спад от половин трилион долара ще отбележат преките чуждестранни инвестиции в глобален мащаб в края на 2009 година. Това се посочва в световен доклад за инвестициите, изготвен от ООН. От финансовата и икономическата криза са пострадали 82 000 транснационални корпорации и техните филиали, които дават работа на над 78 млн. души по света. Слабо възстановяване може да започне през 2010 г.

През 2008 г. преките чуждестранни инвестиции в световен мащаб са били 1,7 трилиона долара, а в края на настоящата година ще бъдат 1,2 трилиона долара. Това е прогнозата в доклада на Конференцията на ООН за търговия и развитие. Глобалната финансова и икономическа криза е започнала да се отразява на международните корпорации още в края на миналата година, което е довело не само до спад в печалбите им, но и до съкращаване на персонал, намаляване на инвестициите и дори банкрути. Според експертите - възстанояваването ще започне през 2010 г., но все още няма да бъдат достигнати нивата от 2008 г. Едва през 2011 г. преките чуждестранни инвестиции в световен мащаб може да достигнат 1,8 трилиона долара.

В доклада се посочва още, че кризата е променила релефа на преките чуждестранни инвестиции. Спадът при развитите икономики е отбелязан още миналата година, докато в страните с развиващи се икономики все още е имало ръст тогава. Икономиките в преход на Югоизточна Европа и ОНД са поставили рекорд по входящи потоци - от 114 млрд. долара през 2008 година.