200 първокласници по-малко ще влязат в училищата на областта
200 първокласници по-малко ще влязат в училищата на областта / netinfo

Около 200 първокласници по-малко ще влязат в училищата в Добричка област  в сравнение с данните за миналата година. Това  съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование Рина Иванова. Запазва се тенденцията от последните години за намаление на децата. 

Общият брой на учениците, записани за първи клас е 1 658. 
Реалният брой на първокласниците вероятно ще бъде по-малък, тъй като всяка година част от предварително записаните деца се насочват към специални училища или се местят със семействата си в друга област или в чужбина, поясни Иванова.

По думите й всички училища в региона ще приключат с летните ремонти до 15 септември и учебният процес  ще започне нормално.

И  тази година ще има училища  със слети или маломерни паралелки. Точният им брой ще стане известен в началото на октомври, но той ще бъде по-малък в сравнение с миналата година, тъй като в региона беше извършена оптимизация на училищната мрежа, каза Иванова.

Данните от външното оценяване са показали, че децата, които са се преместили от закритите  училища, показват много по-добри резултати, в сравнение с успеха, който са имали преди.