Недостиг на учители в областта, броят на първолаците без промяна
Недостиг на учители в областта, броят на първолаците без промяна / netinfo

Около 4 хиляди са подадените до момента заявления във Варненска област за постъпване на ученици в първи клас. Това съобщи за Дарик Николинка Даскалова - началник на Регионалния инспекторат по образование. Според нея първолаците тази година няма да бъдат по-малко от миналата, когато броят им е бил 4100. "Записванията все още продължават и точният брой на децата, които за първи път ще стъпят в класната стая, ще бъде ясен най-късно на 1-ви октомври", разкри Даскалова. Районните кметства и неправителствените организации полагат усилия за привличане на деца от малцинствата в училище, коментира тя.

Началникът на инспектората увери, че всички основни ремонти на сгради ще приключат до 15-ти септември и школата от областта ще започнат навреме учебната година. Дори ако се наложи проверка на отоплителните системи в някои училища и се стигне до малък ремонт, това няма да попречи на учебния процес, увери Даскалова.

Все още има свободни работни места за учители в цялата област, каза още тя. Директорите на учебните заведения разглеждат постъпилите документи на преподаватели, като назначаването ще продължи до 11-ти този месец, разкри шефът на инспектората.