Енергия от вятър носи милиони левове на Карнобат
Енергия от вятър носи милиони левове на Карнобат / netinfo


Между 510 000 евро и 1 791 080 лв. на година може да получава община Карнобат през следващите 30 години от работата на ветроенергиен парк.
Комисия, която назначи кметът Георги Димитров, огласи публично параметрите на подадените оферти за изграждане /чрез отстъпено право на строеж/ на високотехнологичното съоръжение на площ 8 300 дка в местността „Кралимаркова стъпка”


След „отварянето” на офертите стана ясно, че немската компания „Ен-Вижън Енерджи” ЕООД предлага изграждането на 52 ветрогенератора с мощност 104 мегавата и поема ангажимент да изплаща на общинската хазна 1 540 135 лв. през всяка година от срока на експлоатация на парка.От фирмата прогнозират, че могат да завършат проекта за 18 месеца след получаването на всички документи и разрешителни.

ПНЕ ВИНД АГ/ консорциум между немската Пламбек и австрийската EVN/ предлага в своята оферта изграждане на парк с мощност 68 мегавата, очаквано производство на 163 000 мегаватчаса и 440 000 евро годишна вноска в общинската хазна през следващите 30 години /при сегашните цени на електроенергията/. Консорциумът предложи и втори вариант за мощност на парка до 75 мегавата и годишна вноска 510 000 евро.

Третата оферта е на консорциума между испанската „Пренеал България” и гръцката „Алфа Грисин Ренюбълс” ООД .
Параметрите на това предложение са изграждане в срок от 15 месеца на ветроенергиен парк, 30 годишен период на експлоатация, производство на електроенергия чрез 37 турбини с мощност 3 мегавата всяка, обща мощност 111 мегавата, 4% от приходите за общината, което в момента се оценява на 1 791 080.40 лв. годишна вноска.


От консорциума предлагат още финансиране на ремонти на пътища, паркове и автобусни спирки в община Карнобат в размер на 400 000 лв. От фирмата прогнозират, че при строителството на съоръженията ще разкрият 200 временни работни места, а при завършването му 12 постоянни.

Комисията и привлечените от нея експерти ще анализират детайлно офертите и най-късно на 11 септември ще направят препоръка за избор на фирмата победител в процедурата. В тридневен срок след това решение може официално да бъде обявен бъдещият изпълнител на ветроенергийния парк.

в звуковия файл ще чуете подробности от председателя на комисията Жельо Георгиев