Създадоха нов клуб по пешеходен туризъм във В. Търново
Създадоха нов клуб по пешеходен туризъм във В. Търново / netinfo

Девет души от Велико Търново създадоха нов клуб по пешеходен туризъм. Учредителната сбирка, в която участваха Пламен Пенев, Невян Боянов, Добромир Милков, Румяна Рашкова, Христо, Ангелина и Таня Белинови, Даниела Йорданова и Димитър Богданов, се проведе на брега на "Бъбрека"- едно от седемте рилски езера.

За съпредседатели на клуба са избрани Пламен Пенев и Невян Боянов, а за секретар Даниела Йорданова. Името на новоучреденият клуб ще стане ясно този уикенд по време на покоряването на първенеца на Родопите - връх "Персенк".

На този етап туристите, които са бивши членове на експедиционния отряд "Христо Козлев" към Професионалната гимназия по електроника "А. Попов", са се спрели на Любомир Войников. Вече покойник, като учител в Природоматематическата гимназия "В. Друмев" през 1960 година, той е провел първия в България средношколски поход "От Тимок до Емине".

Тогава под негово ръководство 27 ученици от В. Търново прекосяват билото на Стара планина, от устието на река Тимок до нос Емине, за 48  дни. Любопитно е, че походът се провежда под шефството на вестник "Ехо" и списание "Турист".

На връх "Столетов" главният редактор на списанието Стефан Станчев се среща с походниците, на които посвещава стихотворението си "Походна песен", което по- късно, по музика на Филип Аврамов, става песен, която и днес е  любима на туристите в България.