Санкционират собственика на кучето, нахапало три деца в Банско
Санкционират собственика на кучето, нахапало три деца в Банско / netinfo

Собственикът на кучето, което в късния следобед вчера нахапа три деца в Банско, ще бъде санкциониран с парична глоба съгласно Наредбата за регистрация, стопанисване и контрол на кучетата на територията на община Банско, съобщиха от кметството в курортния град.

Ако се стигне до повторно нарушение домашният любимец на банския бизнесмен Костадин Чакъров ще бъде отведен в приют, като собственикът му трябва да поеме и всички медицински разходи за лечението на пострадалите деца.

Инцидентът е станал към 18,00 часа вчера на ул. “Пирин” в Банско. Нахапаните деца са 9-годишно момче и две момичета на 13 и 15 години. Две от децата са били приети от личния им лекар д-р Дузманчина, по чиято препоръка днес малчуганите са имунизирани против бяс.

От 2006 г. Общински съвет – Банско има приета Програма за облагородяване на популацията на безстопанствените кучета в общината. За тази цел са предоставени оборудвани помещения, където се извършва кастарция на кучетата. За 2009 г. са кастрирани 147 кучета, като за залавяне и изхранване на едно куче общината заплаща около 43 лева. Кастрацията и обезпаразитяването е за сметка на немската фирма “Адерланд”.

Многократни са случаите, когато туристи, пребиваващи в Банско, изоставят домашните си любимци в града. Във връзка с неприятния инцидент ръководството на общината ще вземе допълнителни мерки за контрол върху домашните любимци и ограничаване на бездомните кучета. На територията на Банско предстои да бъде изграден приют за кучета, който ще бъде построен със средства на общината.