Смъртоносна доза от силно обезболяващо убила Джако
Смъртоносна доза от силно обезболяващо убила Джако / снимка: БГНЕС

Смъртоносна доза от силното обезболяващо пропофол е намерено в тялото на Майкъл Джексън при аутопсията, извършена в института по съдебна медицина в Лос Анжелис, съобщава вестник "Лос Анжелис таймс", цитиран от информационните агенции.

Заповедта за обиск, извършен в лекарския кабинет на последния лекар на Майкъл Джексън Конрад Мъри показва, че американските власти смятат смъртта на поп звездата за убийство. Според документа д-р Мъри заявил в полицията, че лекувал безсънието на Майкъл Джексън с пропофол шест седмици преди смъртта му, като му давал интравенозно всяка вечер по 50 грама от мощния анестетик. След това лекарят се опитвал да дезинкосикира певеца, като му давал други седативи, лоразепам и мидазолам. Два дни преди смъртта на Джексън Мъри му назначил последните два медикамента, без да прибягва към пропофол.
  
В нощта преди смъртта на "краля на попа", на 25 юни, лекарят му дал валиум в 1.30 сутринта, след това, в 2.00 часа му инжектирал лоразепам. Час по-късно певецът не успявал да заспи и лекарят му дал мидазолам. В 10.40 часа, по настоятелно искане на Майкъл Джексън д-р Мъри накрая му дал интравенозно 25 милиграма пропофол.

Полицията не намерила доказателства за придобиването на пропофол от Конрад Мъри по законен начин, а в дома на Джексън след смъртта му бяха намерени няколко флакона от медикамента.
 
Пропофол е изключително силен анестетик, предназначен да се използва от опитни анестезиолози в болнични условия.
  
Няколко източника твърдят, че в деня на смъртта на Джексън Мъри му дал пропофол и го оставил сам по време на вливането, след което го намерил мъртъв в стаята. Мъри твърди, че не е бил единственият лекар, който е предписвал пропофол на Джексън и посочи конкретно доктор Дейвид Адамс от Лас Вегас. Мъри заяви също,  че много пъти е искал от Джексън списък с имената на лекарите му, но той винаги отказвал да му го даде.
   
В първото си изявление след смъртта на Джексън Конрад Мъри заяви, че е казал цялата истина пред следователите, припомня БТА. Той уверява, че е направил всичко по силите си, за да помогне на разследването и изразява надежда, че в крайна сметка правдата ще възтържествува.
   
Майкъл Джексън почина на 25 юни в Лос Анжелис на 50 години.