Местността „Кошубаир” край Вълчи дол е спасена от сеч
Местността „Кошубаир” край Вълчи дол е спасена от сеч / netinfo

 Сеч на гората в местността „Кошубаир” край гр.Вълчи дол няма да има. По този повод от общината в града изпратиха своята благодарност до варненските медии, които откликнаха на посланието на повече от 700 вълчидолци, направили подписка срещу унищожаването на един от последните природни оазиси край града.
 
 
Горският масив, застрашен от унищожаване, е единственият, останал от поголовното унищожаване на вековни дъбови гори, извършено при заселването на територията на общината, се казва в писмото. Гората в тази местност е едно от малкото места за отдих, която ползват жителите и гостите на града. Там се намира скипистата, която е единствената между Карпатите и Стара планина и в Североизточна България. В гората са изградени със средства и доброволен труд на гражданите на Вълчи дол барбекюта, които се ползват от младите местни скаути при провеждане на мероприятия, както и от всички туристи в почивните и празничните дни. През местността преминават две пътеки на здравето, които се ползват от около 600 души - организирани и неорганизирани туристи, младежи и гости на Вълчи дол.
Пътеката към хижата на „Ловно-рибарско дружество Вълчи дол” е застлана с каменна настилка и осветена по цялото й протежение. За тази местност общинска администрация Вълчи дол подготвя проект, целящ цялостното й оформяне като рекреационен комплекс, който включва реновиране на скипистата, изграждане на ски-гардероб, дендрологично оформяне на пътеките на здравето, благоустрояване на терена около микроязовира и превръщането му в място за спортен риболов с изграждане на необходимите спортни съоръжения. С реализирането на този проект се очаква да се подобрят местните условия за привличане на туристи от морските курорти, както и да се осигурят възможности за пълноценното ползване на скипистата през зимния сезон от жителите на общината и тези на съседните общини, както и от близките областни центрове Варна, Шумен и Добрич.
Преди броени дни жителите  на Вълчи дол, членовете на Сдружение „Ловно- рибарско дружество” в града, представители на неправителствени организации, младежи, скаути и приятели на здравословния начин на живот, настояха да се преразгледат плановете за извършване на сеч в единствената гориста местност на общинския център Вълчи дол.
Те изпратиха писмо до председателя на Държавната агенция по горите в  София с копие до министър-председателя Бойко Борисов, след което сечта на гората бе отменена.

Обществеността на гр.Вълчи дол благодари и на Държавно горско стопанство – Суворово, както и на Регионална дирекция по горите – Варна, за своевременната им намеса и за отменянето на сечта в отдел 62 към ДГС- Суворово, в местността „Кошубаир” край гр.Вълчи дол!