Генералният комисар на МВР става втори заместник на Цветанов
Генералният комисар на МВР става втори заместник на Цветанов / снимка: БГНЕС
Генералният комисар на МВР става втори заместник на Цветанов
21714
Генералният комисар на МВР става втори заместник на Цветанов
  • Генералният комисар на МВР става втори заместник на Цветанов

Досегашният генерален комисар на МВР Павлин Димитров ще стане заместник-министър на вътрешните работи, реши кабинетът. Министрите гласуваха предложение до президента да издаде указ за освобождаването му от поста генерален комисар и да назначи на негово място досегашния ръководител на "Криминална полиция" Калин Георгиев. Димитров е внесъл доклад за работата си и е депозирал оставаката си като генерален комисар на вътрешното министерство. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи, че Павлин Димитров ще стане вторият му заместник заради досегашните си професионални заслуги. Кабинетът ще предложи на президента Георги Първанов да издаде указ за назначаването на Калин Георгиев на най-важния оперативен пост в МВР.

Шефът на столичната полиция Николай Янев е подал оставка, а в четвъртък ще стане ясно кой ще оглави столичната дирекция на МВР, съобщи министърът на вътрешните работи. До 10 дни ще има още кадрови и организационни промени във вътрешното министерство, допълни министър Цветанов.

Вече има задържан по случая с нападението над журналиста и главен редактор на "Портал Европа" Огнян Бояджиев, съобщи още вътрешният министър и уточни, че нападението над Бояджиев не е свързано с неговите професионални задължения.

Цветанов добави, че тази нощ е починал 40-годишният полицай Любомир Митов, който беше прострелян преди около месец при престрелка между полицейски патрул и престъпна група в село Искрец край Своге. Министърът заяви, че ще бъде прекратена практиката за респектиране на престъпниците с т. нар. стоппатрони. Той посочи, че такива патрони са били използвани при престрелката край Своге. Прокуратурата ще привлече като обвиняеми за убийство Владимир Николов и Красимир Димов, които бяха задържани след стрелбата.

В четвъртък се очаква да излязат резултати от съвместната акция на полицията, Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите за проверките за незаконен внос на зеленчуци и по зеленчуковите борси.

Кабинетът освободи Сабри Галиб от поста заместник-председател на Агенцията за приватизация. Галиб е депозирал сам оставката си още на 4 август. Причините за искането му да напусне поста обаче не са ясни. Това е първата промяна в ръководството на агенцията от встъпването в длъжност на новия кабинет.