Мраморна стая откриха в Никополис ад Иструм
Мраморна стая откриха в Никополис ад Иструм / netinfo

 

Изключително богата архитектурна декорация разкри археологическият екип в Никополис ад Иструм при проучването на една от големите обществени сгради на римския град. Декорацията е красяла вътрешните стени на помещение в една от големите обществени сгради, съобщи ръководителят на проучванията н.с. д-р Павлина Владкова. 

При разкопките студентите попаднали на дебел пласт от натрошени мраморни облицовъчни плочи, които през първи строителен период на сградата - след 70-те години на ІІ до средата на ІІІ в., са били монтирани върху стените. Елементите от украса и огромното количество мрамор дават основание да се приеме, че залата от пода до тавана е била с „мраморни стени".

Лицевата страна на мраморните облицовки е релефно оформена. В най-долната част на стените са били разположени паната, над тях са следвали колоните с капители в коринтски стил.

Мраморът е с различен цвят - бял, жълтеникав и със сини жилки. Изследване за произхода на мрамора ще бъде направено от специалисти, образците са подготвени  и след края на археологическия сезон ще бъде придвижена процедурата за изпращането на проби в Минно-геоложкия институт.

Най-важният въпрос, на който се търси отговор, е какво е било предназначението на въпросната стая, обясни Павлина Владкова. На този етап е проучена само част от сградата, към която тя принадлежи. Но археологическите и епиграфските данни (само през този сезон вече са открити 4 надписа, очакват се и нови) дават основание да се приеме, че тя е свързана с жреческа колегия, която се е грижела за организирането и честването на култа към Кибела. Култът към тази богиня от източен произход е бил доста популярен в Никополис ад Иструм.