Президентът Георги Първанов открива 21-вото издание на Международната олимпиада по информатика в Пловдив
Президентът Георги Първанов открива 21-вото издание на Международната олимпиада по информатика в Пловдив / снимка: budilnik.com

Президентът на България Георги Първанов ще открие Международната олимпиада по информатика довечера в Пловдив. 21-вото издание на престижното световно състезание за млади програмисти, което се провежда под патронажа на държавния глава, ще продължи до 15-ти август. Отбори от над 80 държави ще покажат своите умения на 600 компютъра, разположени в палата №11 на  Международния панаир.

Тази година, съвместно с Министерството на образованието, честта да бъде организатор се падна на Пловдив. Отделените средства от общината са в размер на 200 хил. лв. Знамето на информатиците, получено от Кайро, се пази цяла година в Община Пловдив.

Визитата на президента Първанов ще започне със среща с българските участници, които ще му покажат най-добрите решения на задачи от предишни олимпиади. По традиция българските отбори печелят множество медали на надпреварите, предназначени за младежи на възраст до 20 години. Президентът ще разгледа и къта, посветен на първата Международна олимпиада по информатика, която се е състояла на 20-ти май 1989 г. в България. Страната ни е основател на форума. В експозицията ще бъде показан компютър „Правец 82", един от най-модерните за времето си, както и снимки от събитието преди 20 години. Ще присъстват и първите български златни медалисти.

Повече от 3 часа ще продължи церемонията по официалното откриване, по време на която ще има парад на държавите участнички. Сред официалните гости ще бъдат президентът на Международната олимпиада по информатика Артуро Сепеда, министърът на образованието Йорданка Фандъкова, кметът на Пловдив Славчо Атанасов, представители на държавната и местната власт. В програмата са включени изпълнения на група 032, квартет „Маджестик" и ансамбъл „Тракия".

Пловдив ще бъде представен от отбора на Математическата гимназия, в който участват Александър Грозев, Калина Петрова, Ясен Трифонов и Александър Тодоров. В края на състезанието ще бъде връчена почетна награда на най-добре представилите се български деца, учредена от кмета Славчо Атанасов. Най младият финалист ще бъде поощрен със специална награда на IFIP (Международна федерация по обработка на съобщенията).

Днес ще е и официалното връчване на грамоти на студентите, участвали в изграждането на мащабната мрежа на 21-вата Международна олимпиада по информатика. Тя е изградена в Панаирното градче специално за събитието, осигурява високоскоростно свързване на 400 компютъра към сървърите за обработка на резултата на участниците.

България участва всяка година със свой отбор на олимпиадата и досега е спечелила 67 медала, като заема 5-то място в света по общ брой отличия.

През 2010 г. домакин на световната олимпиада ще е Канада, през 2011 г. - Тайланд, а през 2012 г. - Италия.