Лятно екоучилище в село Змейово
Лятно екоучилище в село Змейово / netinfo

Децата от старозагорското село Змейово ще могат да се включат през следващите два месеца в лятно екоучилище. Инициативата е в изпълнение на проект "Лятно училище за природозащитници - село Змейово" на сдружение "Бъдеще за Змейово".

Екоакцията се изпълнява с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот", предоставена чрез фондация „ЕкоОбщност" по програма „Място за живот 2009".

"Инициативата се провежда за втора година. Осигурени са близо 5 300 лева за изпълнение на програмата, от тях 30 % са съфинансиране на сдружението",  каза председателят на "Бъдеще за Змейово" Милена Велчева.

Идеята на сдружението е да се продължи инициативата "За чисто село". Малчуганите в лятното екоучилище ще почистят замърсения терен до църквата в центъра на Змейово. В помощ на децата ще се включат и военните от поделението към полигона в селото. Униформените ще помогнат с техника при почистването и извозването на отпадъците. След това ще се засадят над 200 вечно зелени храсти, за които ще се грижат малчуганите.

"Проектът ще решава два важни проблема за село Змейово -  формиране на отговорно поведение в младежите за опазване на околната среда и създаване на облагородена зелена площ за игри на децата", каза заместник-председателят на сдружение "Бъдеще за Змейово" Мирослава Балдаранова.

Тя обясни, че в рамките на проекта ще се организират часове по градинарство и планинарство. След всеки курс децата ще пишат домашни работи със своите впечатление от наученото и видяното. В края на лятното екоучилище малчуганите ще посетят Спасителния център за диви животни към фондация "Зелени Балкани", за да запознаят с работата на природозащитниците и ще направят дарение на Центъра.

За сега желание за участие в проекта са изявили 20 деца от селото, на възраст от 5 до 18 години. По последни данни в селото живеят около 800 души, от които 87 са деца на възраст до 16 години. "През летните месеци обаче малчуганите в селото надхвърлят 120", сподели Милена Велчева.

Началото на лятното екоучилище е на 9 август от 10 часа. В края на екоинициативата децата ще получат грамоти и сертификати за участие, а за отличниците има осигурени и награди.

Партньори по проекта са Община Стара Загора, Медиен център и Еко Център към ТПП - Стара Загора, Обществен дарителски Фонд - Стара Загора, местни фирми и граждани.