Царевец оживява в Сцена на вековете
Царевец оживява в Сцена на вековете / netinfo
Царевец оживява в "Сцена на вековете"
21594
Царевец оживява в "Сцена на вековете"
  • Царевец оживява в "Сцена на вековете"

 

Фестивалът за оперно изкуство „Сцена на вековете" ще посрещне първите си посетители във В. Търново за тази година на 7 август.

На крепостта Царевец ще бъде представена операта на Бородин „Княз Игор". Тя ще има още две представления - на 8 и 9 август.

Балетът на Микис Теодоракис „Зорба гъркът" ще бъде представен на 11 август, а на 14, 15 и 16 август ще бъдат спектаклите на операта „Цар Калоян" от Панчо Владигеров.

След 21 годишно прекъсване фестивалът Сцена на вековете бе възстановен миналата година. Оперните и балетните спектакли се играят на открито в естествения декор на крепостта Царевец и събират ценители на музикалното изкуство от цялата страна.

Организатори са Община В. Търново, Софийска опера и балет, Общинска агенция по туризъм Царевград Търнов, Сдружение Сцена на вековете и Държавна агенция по туризъм.

За участие в Сцена на вековете са ангажирани около 200 музиканти, певци и танцьори. Във В. Търново ще бъде целият хор, оркестър и балет на Софийската опера.

Режисьор на двата оперни спектакъла е Пламен Карталов, а хореографията, режисурата и либретото на балета са на Лорка Масине.

За участие в главите роли на „Княз Игор" пристигат първите солисти на Киевската национална опера.

Интересът към фестивала е много голям, съобщи директорът на Общинска агенция за туризъм „Царевград Търнов" Даниел Панов.

Билетите са по 15 лева, за ученици и пенсионери - 10 лева. За местата в двете ложи билетите са по 30 лева.

Има възможност и за он-лайн резервация на билети.

Най-много досега са закупените билети за операта „Княз Игор".

Специален интерес към балета Зорба гъркът" проявяват гръцки туристи.

Очаква се сред зрителите на първия оперен спектакъл да бъде министърът на културата Вежди Рашидов.

Досега са продадени 2 600 билета, като 250 от тях са заявени он- лайн.

Край сцената с дължина 22 метра и ширина 12 метра са осигурени 1 200 места.

95 процента от средствата за реализиране на летния оперен фестивал са осигурени от спонсори, съобщи още Даниел Панов. За обезпечаването на фестивала са били необходими 224 хиляди лева.

Според Пламен Карталов оперното изкуство най-добре ни сродява с културните традиции на страните-  членки на Европейския съюз, а В. Търново е своеобразен пиедестал на българската култура.

Чуйте повече в прикачения файл: