Укрепват по проект срутището по пътя за паметника
Укрепват по проект срутището по пътя за паметника / netinfo

Срутището по панорамния път към комплекс „Създатели на Българската държава" ще бъде укрепено по проект спечелен по Оперативна програма „Регионално развитие". Стойността му е  986 934 лв. Дейностите по проекта ще приключат в рамките на 12 месеца. В момента се подготвя документация за избор на изпълнител и строителен надзор, като до края на месец август се очаква процедурите да приключат.

По проекта предстои, с помощта на анкери, да се постави около 4 000 кв. м високоякостна мрежа, която да предотврати срутването на скалните камъни, обясни Данаил Данчев, началник отдел „Европейски въпроси" в община Шумен. По този начин ще бъде спасена пътната отсечка, която е с дължина около 400 м.

Данчев допълни, че ще се обруши и откоса от това, което вече се руши, след което ще бъде засадена специална растителност с дълбока коренова система.

Основната цел на проекта е да се укрепи проблемното срутище, да се подобри устойчивостта на откоса, както и да бъдат предотвратени бъдещи срутвания.  По този начин ще се повиши безопасносттта на хората и автомобилите, които преминават по панорамния път.