Железничарите честват професионалния си празник
Железничарите честват професионалния си празник / netinfo

Професионалният празник на българските железничари се отбелязва през първия неделен ден на месец август. Традицията да се чества Денят на железничаря датира от средата на миналия век. Изборът е свързан с историческия факт, че в началото на август през далечната 1888 г. железопътната линия Цариброд - София - Белово е открита за международни превози, като същевременно държавата откупува и линията Русе - Варна и започва нейната експлоатация. Така се учредяват Българските Държавни Железници.

От началото на 2009 г. до момента за прояви на висок професионализъм са наградени 13 локомотивни машинисти и работници по ремонта в локомотивните депа, 4 служители на превозни бригади в пътнически влакове и 12 служители по експлоатация на товарните превози, съобщават от БДЖ.

В обръщението си към българските железничари по повод техния празник, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Александър Цветков, посочва: „По-бърза и по-ефективна железница, повишаване нивото на безопасност и качеството на предоставяната транспортна услуга във всички райони на страната - това са високите цели, които си поставяме. Проблемите, пред които е изправен железопътният отрасъл на България няма да ни спрат да постигнем неговата стабилизация. Убеден съм, че заедно можем да осъществим тази нелека задача".

На свой ред, изпълнителният директор на „Български държавни железници" ЕАД, Христо Монов, отбелязва в своето поздравление към българските железничари, че „Именно в периодите на криза се проявява твърдостта на железничарския характер и силата да се намират решения. Високо ценя способността на българския железничар да мобилизира всички свои умения, познания и отговорност, за да продължи уверено напред. Вярвам, че предизвикателствата, които изпитваме в момента, допълнително ще закалят волята и духа ни, защото железницата е общата ни кауза, която сплотява нашите усилия и ни вдъхва решителност да дадем най-доброто от себе си!"