Започва почистване на Национален парк Пирин
Започва почистване на Национален парк Пирин / netinfo

Националното почистване на парк "Пирин" започва от днес и ще продължи до 5 август, съобщиха организаторите от екологично сдружение "За Земята". Тази година се отбелязват 10 години от началото на кампанията за почистване на защитени територии на сдружението.

В резултат на кампанията от 1999 г. досега са събрани, свалени и извозени 49 тона отпадъци от най-закътаните и трудно достъпни точки на националните ни паркове. В общо единадесетте акции за почистване, организирани до момента, са се включили над 1000 души от цяла България, както и много чужденци. Покрити са били над две трети от популярните туристически дестинации и хижи в националните паркове на България.

В тазгодишната акция за почистване се очакват приблизително сто участници от различни възрастови групи и части на страната. Основният лагер, който ще бъде изцяло палатков, ще бъде разположен в близост до хижа "Демяница".

Работният план включва районите на Тевно езеро, Василашки, Газейски, Валявишки и Бъндеришки циркус и езерата Тодорините очи. Ще бъдат организирани и различни информационни събития.