България на финалите в Европейското по тенис за девойки
България на финалите в Европейското по тенис за девойки / Снимка: Gong.bg

България победи Словения с 2-1 във втория ден на турнира от Европейското отборно първенство за девойки до 18 години, който се провежда на кортовете на Интерхотел Сандански и си осигури участие във финалната фаза в Испания в края на септември.

След равенство 1-1 след двата мача поединично Мартина Гледачева и Александра Митровска спечелиха мача на двойки и донесоха на България крайния успех.

Срещата започна добре за българския тим, след като Мартина Гледачева продължи отличното си представяне с победа над Тайда Бестиянич с убедителното 6:2 6:1.

В мача на първите ракети обаче Драгана Божович изравни след 6:0 6:3 срещу Изабелла Шиникова, като българката се измъкна от много по-тежко поражение, изоставайки в резултата с 0:6 0:5.

В решителния мач на двойки Гледачева и Митровска стигнаха трудно, но заслужено до победата с 6:4 6:4 срещу Милена Рмуш и Драгана Божович.

В първия сет българките поведоха с 4:1, допуснаха изравняване, но спечелиха. Във втория словенките поведоха с 3:0, но Гледачева и Митровска взеха шест от следващите седем гейма, с което класираха отбора за финалния турнир.

В последния ден на първенството в Сандански утре България играе срещу Украйна в своеобразен финал. Украинският тим, смятан за фаворит за първото място, е с две победи, колкото има и българският. Словения и Гърция пък ще спорят за третото място в крайното класиране.

Финалният турнир на европейското отборно първенство за девойки до 18 години е в испанския град Леида от 25 до 27 септември.