Проект за 350 453 евро подписа зам.-кметът Надя Каратова в министерството на финансите за децата в риск
Проект за 350 453 евро подписа зам.-кметът Надя Каратова в министерството на финансите за децата в риск / netinfo

В Министерство на финансите зам. кмета Надя Каратова днес подписа  споразумение за изпълнение на проект „Заедно за децата в риск - модел за превенция и реинтеграция в Община Кюстендил", одобрен за финансиране по Финансовия механизъм на Европейско икономическо пространство. Общата стойност на проекта е 350 453 евро.

Идеята  е комплексен подход към решаване на проблематиката на децата в риск. Целите са осигуряване на материално-техническа база за предоставяне на социални услуги - ремонт и оборудване на сграда, предназначена за работа на Център за обществена подкрепа на деца и семейства в риск, ремонт и оборудване на спортна площадка и обособена част от градски парк, изграждане на детски кът „Мечтатели" и оборудване на Мултицентър в структурата на съществуващ Обединен детски комплекс, Програмно и методическо осигуряване - разработване на Стратегия за предоставяне на социални услуги, програми по конкретни направления и методика за изпълнение на дейностите, Структуриране и осъществяване на дейности от Центъра за обществена подкрепа на деца и семейства в риск и Мултицентъра, както и в младежките зони и детският кът ,,Мечтатели", свързани с превенцията и реинтеграцията на децата и семействата в риск.

Проектът планира да развие и изгради цялостен и комплексен подход в превенцията най-вече на децата „в риск" и тяхното възстановяване и реинтеграция. Частично проекта предлага едновременна подкрепа и за родителите, с които децата  живеят или ще живеят. Тези родители ще бъдат подпомогнати да разберат по-добре динамиката на отношенията с децата си и по този начин да се подкрепят и развият техните умения за създаване и запазване на семейството.

Проектът ще подобри и обогати системата на социални услуги за деца чрез предоставянето на допълващи услуги за психологическа и психосоциална помощ за деца и родители. Срокът за изпълнение на проекта е 23 месеца (юни 2009г. - април 2011г.)