Работници от ОЦК-Кърджали стачкуваха заради заплати
Работници от ОЦК-Кърджали стачкуваха заради заплати / DarikNews

Около 250 работници от дневната смяна на ОЦК-Кърджали блокираха портала на металургичния комбинат с искането веднага да им бъдат изплатени заплатите за юни. Протестиращите възроптаха срещу решението на ръководството да намали възнагражденията им с около 16 процента, както и да анексира колективния трудов договор с индивидуални.

Според представителите на "Подкрепа" и КНСБ в завода заплатите редовно закъснявали с по няколко дни, а на работещите в здравната служба и на охраната не било плащано от няколко месеца. Привикват ни един по един и заплашват, че ако не подпишем новите трудови договори, ще бъдем уволнени, каза представителят на КНСБ Белю Стайков.

Отнети са ни всички социални придобивки, не ни се дава работно облекло, а работим с киселини, не получаваме вече и защитни маски, минералната вода отдавна изчезна и пием промишлена, допълни той. Ще освободим портала, когато ни платят заплатите, бяха категорични лидерите на двата синдиката. Най-късно до петък работниците ни, които са най-голямото наше богатство, ще получат възнагражденията си, заяви пред журналисти изпълнителният директор на ОЦК Славея Стоянова. Според нея в условията на криза дружеството променя системата на заплащане на възнагражденията.

Въвежда се минимален праг на производство от 1900 тона на месец за цинково и 2000 тона за оловно. Само ако не се изпълни този праг, работниците няма да получат трудовите си възнаграждения, обясни Славея Стоянова. Тя категорично отрече, че има работници в завода, които получавали по 300-320 лева. Средната брутна заплата била една от най-високите за региона - 680 лева. Новата система за заплащане с минимален праг на производство е част от антикризисните мерки, които изпълняваме от много месеци насам, каза още Славея Стоянова.