42 убити при стълкновения в Нигерия
42 убити при стълкновения в Нигерия / снимка: БГНЕС

Четиридесет и двама души са убити при днешните стълкновения между полицията и членове на радикална ислямистка секта, представящи се за талибани, в Северна Нигерия, съобщи болничен източник, цитиран от Франс прес.
   
При нас бяха докарани общо 42 тела, каза за АФП по телефона санитар от специализираната болница в град Баучи, който уточни, че те са на  жертви на сраженията между силите за сигурност и членове на талибаните - секта, появила се в Нигерия през 2004 г.
   
Местен журналист съобщи по телефона за около 30 загинали.
   
Говорителят на полицията в Баучи Мохамед Барау обяви по-рано, че петима членове на сектата са били убити при сблъсъци с полицията тази сутрин. Ислямистите се опитали да щурмуват полицейско управление в покрайнините на града, но полицията отблъснала атаката, добави говорителят.
   
Според Ройтерс силите за сигурност са убили в Баучи 32 нигерийци, след като въоръжена банда нападнала полицейско управление заради ареста на нейни лидери. Около 70 души, въоръжени с огнестрелно оръжие и ръчни гранати атакували управлението, но след сражение със силите на реда се оттеглили. Сред арестуваните над 200 души имало десетки ранени, уточни Ройтерс, позовавайки се също на полицейския говорител Барау, който подчерта, че положението вече е под контрол.
   
Въоръжената банда принадлежала към местната групировка "Боко харам", която иска налагане на ислямския закон, шериата, в цяла Нигерия, добави говорителят, цитиран от БТА.
    
Баучи е един от 12-те щата в преобладаващо мюсюлманската северна част на страната, където шериатът се прилага стриктно от 2000 г. насам, а това решение, отчужди значителните християнски малцинства и предизвика изблици на междурелигиозно насилие, отнело живота на хиляди хора, отбелязва Ройтерс.