Сваленият хондураски президент се завърна в родината си
Сваленият хондураски президент се завърна в родината си / снимка: БГНЕС

Сваленият в края на юни президент Мануел Селая се завърна в Хондурас, преминавайки през границата с Никарагуа. Селая е пресякъл границата, придружен от журналисти и свои поддръжници.

Той обаче едва ли ще успее да се придвижи до столицата Тегусигалпа, тъй като пътищата са блокирани от хондураските военни, пише БГНЕС.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви, че завръщането на Селая е безрасъдна и необмислена постъпка. Коментирайки постъпката му, Клинтън даде да се разбере, че Вашингтон не я одобрява.

"САЩ настояват страните в конфликта в Хондурас да се въздържат от каквито и да е провокации, които биха могли да доведат до насилие. Постъпката на президента Селая е безрасъдна и необмислена. Тя с нищо няма да допринесе за възстановяването на демократичния и конституционен ред в Хондурас и преодоляване на кризата в страната", каза Клинтън.

Селая бе свален от власт чрез военен преврат през нощта на 28 юни т.г. и прогонен в Коста Рика. Още на следващия ден Националният конгрес на Хондурас единодушно избра председателя на парламента Роберто Мичелети за временен президент.