Борисов с кабинет
Борисов с кабинет / снимка: Sofia Photo Agency Юлиана Николова
Борисов обяви новите министри
21379
Борисов обяви новите министри
  • Борисов обяви новите министри

Бъдещият премиер на страната Бойко Борисов представи на президента Георги Първанов структурата на новото правителство и новите министри. На 16 юли държавният глава връчи на неформалния лидер на ГЕРБ проучвателен мандат за съставяне на правителство. 

Борисов каза, че съгласно указа, издаден от президента, в конституционния срок са подготвили кабинет и връчи на държавния глава списъка с предложенията.

Министерствата в новото българско правителство са 15 и един министър без портфейл. Вече ще има министерство на спорта. Туризмът става част от структурата на Министерството на икономиката и енергетиката. Борисов ще има двама вицепремиери.

В кабинета на Бойко Борисов вицепремиер и министър на вътрешните работи ще е сегашният председател на партията Цветан Цветанов. Вицепремиер и министър на финансите ще е Симеон Дянков. Румяна Желева пък ще е новият министър на външните работи, а образованието поема сегашният зам.-кмет на столицата по култура и образование Йорданка Фандъкова. Начело на Министерството на отбраната ще застане Николай Младенов. Правосъдният министър ще е Маргарита Попова. Министър на земеделието ще е Мирослав Найденов. Вежди Рашидов ще е министър на културата. Социален министър пък ще е Тотю Младенов, а министър на здравеопазването Божидар Нанев. Министър на икономиката ще е Трайчо Трайков, екоминистерството ще се поеме от Нона Караджова. В стола на досегашния министър на регионалното развитие Асен Гагаузов ще седне Росен Плевнелиев. Министерството на транспорта ще се поеме от Александър Цветков. Министър на спорта ще е Свилен Нейков. Проф. Божидар Димитров пък ще е министър без портфейл.

Борисов с кабинет
netinfo

Ето какво каза президентът Георги Първанов, след като получи от бъдещия премиер Бойко Борисов предложението за структурата и персоналния състав на Министерския съвет с мандат на ГЕРБ:

"Рапорт даден, рапорт приет. Приемам направеното предложение от кандидата на ГЕРБ за министър-председател, предложение за структура и състав на новия Министерски съвет. Незабавно ще направя предложение до Народното събрание за избирането на г-н Борисов за министър-председател и съответно предложените от него кандидати за министри в състава на новия кабинет. За онези, които са забравили текста на Конституцията, в същата тази алинея е записано, че трябва да констатирам успешното изпълнение на връчения мандат, което разбира се, е нещо много относително, защото един списък едва ли може да бъде основание. Мисля, че успешното изпълнение ще го оцени най-добре българският гражданин, българският избирател, надявам се след 4 години".

Новите министри ще положат клетва на 27 юли, понеделник.

Борисов с кабинет
netinfo