Драстично увеличение на пожарите през юни
Драстично увеличение на пожарите през юни / Дарик Добрич

Седем пъти повече са пожарите през юни тази година, в сравнение със същия месец на 2008-ма. Това съобщи в ефира на Дарик радио комисар Димчо Симеонов - началник на служба "Пожарна безопасност и спасяване" Добрич. Огнеборците са излизали 289 пъти през юни, за да гасят пожари.

За първото шестмесечие на настоящата година са регистрирани 708 произшествия, каза още Симеонов. За същия период на 2008-ма те са били 524. Увеличение бележат и лъжливите повиквания, които са 27 за шестмесечието, срещу 16 за същия период на 2008 година. 223 пожара без материални щети са гасени през месец юни, но Симеонов подчерта, че заслугата да няма пострадали или изгоряло имущество е на Противопожарната служба, както и на бързата намеса и помощ от страна на Гражданска защита, фирма А.С.А Шеле, която предоставя водоноски, арендатори, служители от кооперации и граждани.

Загуби са претърпели собствениците при152 от инцидентите от началото на годината досега. Загинали са трима самотно живеещи - един от Тервел и двама от Добрич, след употреба на алкохол и заспиване с цигари, съобщи още Симеонов. Задушени от уреди на твърдо гориво са други четирима.

За 2009-та досега са изпепелени 1 709 кв.м. покриви, 2 декара гори, 1 100 декара пшеница, 13 400 бали фураж, частично са унищожени 102 жилищни сгради и стопански постройки.

93% от пожарите в областта са причинени от небрежност. Последният голям огън, който пламна в кв. "Иглика" в Добрич преди дни, е плод на детска игра с огън. Обстановката е много тежка, предвид ранното засушаване и прибирането на реколтата, подчерта Симеонов. В училищата също не се говори достатъчно за пожарната безопасност, е констатацията на огнеборците.