Плевенски музиканти ще свирят на бъчви във френска ферма
Плевенски музиканти ще свирят на бъчви във френска ферма / netinfo
Плевенски музиканти ще свират на бъчви във френска ферма
21322
Плевенски музиканти ще свират на бъчви във френска ферма
  • Плевенски музиканти ще свират на бъчви във френска ферма

Плевенският перкусионен ансамбъл "Акцент" заминава за Франция, където ще участва в културен проект, наречен "Музикални трактори 2009". Това сподели неговият говорител и преподавател в плевенкото Музикално училище Августина Серафимова. "Акцент" взе участие и в първото издание на проекта през 2006 г. във ферма в градче на Централна Франция.

Продължението на проекта този път се провежда във ферма в Шамбери - Югоизточна Франция. Режисьор е Кристина Фабиани, участват още френски актьори, сценаристи и драматурзи. Постановките са пет, обединени в една обща тема - животът на село. Различните пиеси ще се играят под съпровода на музикалното изпълнение на "Акцент".

Любопитното е, че младите перкусионисти ще свирят не на обичайните си инструменти, а на импровизирани такива - бъчви, кофи, варели и изобщо всичко, което може да възпроизвежда звук. В проекта ще се включат и местни жители на селото. Това е и самата идея, да се доближи изкуството до ежедневието на обикновения човек, подчерта Серафимова.

Децата  заминават за Франция  с ръководителя си Симеон Серафимов на 31 юли, където в продължение на 10 дни ще репетират. Спектаклите са в периода от 12 до 21 август, а комуникацията с режисьора и актьорите ще осъществява плевенчанката Василена Серафимова, която от няколко години учи, работи и живее във Франция. Подробностите в интервю с нейната майка Августина Серафимова...