Барак Обама пристигна на посещение в Гана
Барак Обама пристигна на посещение в Гана / снимка: БГНЕС

Барак Обама пристигна в Гана на първото си посещение в африканска страна южно от Сахара, откакто стана президент на САЩ, предаде Ройтерс. Обама пристига от срещата на върха на Г-8 в Италия, а преди това бе на двудневно посещение в Русия. Очаква се по-късно да се срещне с президента на Гана Джон Ата Милс и да произнесе реч пред парламента преди отпътуването си във Вашингтон.
  
Отначало изборът на Гана за първото посещение на президента на САЩ в този регион на света бе прието с известна изненада. По-логично изглеждаше той да посети Нигерия или Ангола, където САЩ имат сериозни интереси в петролната индустрия или евентуално Кения, откъдето е родом бащата на Барак Обама. Самият Обама обаче подчерта, че е отдадено предпочитание на тази западноафриканска страна заради успешната работа на властите й за запазването на мира в страната, произвеждането на честни избори и установяването на демократичен ред, отбелязва ИТАР-ТАСС.
   
"Причината да посетим Гана е отчасти защото там има функционираща демокрация, президент, който сериозно се е ангажирал с намаляването на корупцията и се вижда съществен икономически растеж", каза Обама преди заминаването си от Италия за Гана.
   
Президентът на Гана Джон Ата Милс бе избран на мирни и прозрачни избори през декември.
   
Съгласно резултатите Милс е изпреварил класиралия се на второ място кандидат с по-малко от един процент, но това не предизвика нито скандали, нито масови протести. Това е добър пример за успешен модел, който трябва да бъде последван и от други африкански страни, изтъкна Обама.
   
Обама ще бъде приветстван от местни жители в столицата Акра, където по някои оценки може да се съберат до 1,5 милион души за посрещането му. Над 10 хиляди полицаи ще охраняват реда в столицата и в град Кейп Кост - там Обама и съпругата му Мишел ще посетят бивша британска крепост, откъдето в миналото са отплавали кораби с роби за Америка.