Светът се сбогува с вечното момче!
Светът се сбогува с вечното момче! / снимкa: БГНЕС

Водеща тема за западните издания е състоялата се снощи в Лос Анджелис церемония в памет на Краля на поп музиката Майкъл Джексън, който почина на 25 юни тази година.

Музика, поезия, шоу и много вълнение - така беше отдадена почит на Краля на попа, пише италианският в. "Кориере дела сера". Като най-вълнуващи моменти от церемонията снощи са посочени изявлението на Нелсън Мандела, откъсите от "Малкия принц", прочетени от Брук Шийлдс в памет на Джако, и прощалните думи на дъщерята на певеца - Парис Катрин, изречени накрая. Събитието беше проследено от милиони хора по света. В самата зала в Лос Анджелис присъстваха около 20 000 души. Имаше обаче изненадващо празни места, което накара организаторите да почнат в даден момент да вкарват намиращите се пред залата фенове на Джако, допълва "Кориере дела сера".

Италианският "Стампа" насочва вниманието си върху това, че втората съпруга на Джако и майка на две от децата му - Деби Роу, е пожелала да не присъства на церемонията, за да не привлича неоправдано вниманието на медиите по време на събитие, в което вниманието на всички трябва да е насочено към покойния Крал на попа. Изданието акцентира и върху това, че вчера е била разкрита и една тайна. На церемонията Брук Шийлдс е споделила, че любимата песен на Джако е била написана от Чарли Чаплин и е звучала във филма "Модерни времена". Става дума за песента "Smile", в която се казва, че човек трябва да се усмихва, дори ако сърцето го боли.

Светът се сбогува с вечното момче, което мечтаеше никога да не порасне, пише италианският "Република" по темата.       

Британският "Таймс" се пита дали Джако би харесал такова заупокойно шоу, като това, което беше устроено за него вчера в Лос Анджелис. Като се знае какъв бе стремежът на певеца винаги да създава истински шоу спектакли, най-вероятно отговорът би бил положителен, допълва изданието.

Британският "Гардиън" нарича траурната церемония "бурлеска и екстравагантно шоу". Обещаха, че ще има цирк и действително направиха цирк, добавя и британският "Индипендънт" по темата. Друг британски всекидневник - "Дейли телеграф", припомня, че преди време Джако е казал, че иска траурната му церемония да бъде най-великото шоу на света. Е, след снощното шоу той не би останал разочарован, допълва изданието.

Американският вестник "Ню Йорк таймс" пише, че заради траурната церемония всички телевизионни мрежи по света са нарушили обичайната си програмна схема. Почти всички хора по света направиха същото. Пред телевизорите, в интернет или на улицата, те спряха обичайните си занимания и изгледаха шоуто.

Милиони по целия свят отдадоха почит на живота на Джако и оплакаха загубата на една музикална сензация, допълва в. "Вашингтон пост".  Планетата се сбогува с идола си, пише френският в. "Монд".

Плеяда от велики имена в музиката дефилира на сцената на Стейпълс сентър, за да отдаде заслуженото на Джако. Организаторите на възпоменателната церемония бяха обещали голямо прощално шоу и изпълниха обещанията си, пише френският "Либерасион".

Много звезди на черната музика се изредиха вчера на сцената на Стейпълс сентър, за да си спомнят за Джако, пише френският "Фигаро". Най-вълнуващи обаче бяха думите на 11-годишната дъщеря на певеца, допълва изданието.

Всички вестници публикуват на челните си страници снимки от церемонията и на децата на Джако. Британският "Гардиън" обаче публикува и карикатура, на която се вижда танцувална сцена от клипа на Джексън към песента "Трилър". В центъра на танцуващите от карикатурата е поставен танцуващ червен ковчег, от който се подават двете ръце и двата крака на Джако. /БТА/