Нелсън Мандела получи орден „Стара планина - I-ва степен
Нелсън Мандела получи орден „Стара планина - I-ва степен / снимка: БГНЕС

Българският посланик в Южна Африка Володя Нейков връчи най-високия български орден „Стара планина - I-ва степен" на изпълнителния директор на Фондация "Нелсън Мандела" Ахмат Дангор, съобщиха от пресслужбата на Министерството на външните работи.

С най-високото държавно отличие, което се присъжда от президента на Република България, се удостоява първият демократично избран президент на Република Южна Африка и носител на Нобелова награда за мир Нелсън Мандела. Отличието се дава за неговата забележителна международна дейност в защита на човешките права и свободи, и по случай 90-годишния му юбилей. Церемонията по връчването на Ордена се състоя в навечерието на рождения ден на Нелсънн Мандела в приемния салон на Фондация "Нелсон Мандела" в Претория. Президентът на Република Южна Африка не можа лично да получи отличието поради незадоволителното си здравословно състояние, пише в съобщението.

Посланик Нейков предаде най-сърдечни поздравления и пожелания от името на президента на България Георги Първанов до южноафриканския му колега. Ахмат Дангор изрази голямата си благодарност за най-високата българска награда и заяви, че орденът ще бъде предаден на Нелсън Мандела.