8 читалища от община „Тунджа спечелиха проекти
8 читалища от община „Тунджа спечелиха проекти / netinfo

Осем читалища от община „Тунджа" спечелиха проекти за допълващи субсидии. Читалищата от селата Безмер, Бояджик, Генерал Инзово, Голям манастир, Кабиле, Крумово, Роза и Ханово ще получат допълваща целева субсидия за капиталови разходи и подпомагане на дейността им, съобщиха от общинския пресцентър.

Субсидиите са съгласно чл. 90 на ПМС № 27 от 09.02.2009 г. за текущ ремонт, компютърна техника и художествено - творческа дейност.

Кандидатстването за допълваща субсидия се извърши на базата на утвърдени Правила от Министъра на културата чрез подаването на проектен фиш в срок до 24 април 2009 г.. Проектите са разгледани от работна група, определена със заповед на министъра на културата на Република България.

От кандидатствалите 2279 читалища са подкрепени 925 от цялата страна, като същите ще получат средства в размер общо на 3 000 000 лв., съгласно утвърден списък.

Средствата от спечелените  проекти за допълваща субсидия на Министерството на културата дават възможност на читалищата да обновят и осъвременят материално - техническата си база, да обогатят библиотечния си фонд  и художествено - творческата си дейност. Така само през последните години над 20 читалища от общината се сдобиха с нови компютърни конфигурации, подновиха част от костюмите на самодейните си състави, закупиха нова литература за библиотеките. Извършени са частични ремонти на покриви, подмяна на дограма, оборудване на репетиционни зали и кабинети.