Неясните обстоятелства около смъртта на Джако
Неясните обстоятелства около смъртта на Джако / снимкa: БГНЕС

Лекарят, който е бил с Майкъл Джексън, когато той умира, си е наел известен със своята агресивност адвокат и твърди, че не е направил нищо нередно в момент, когато смъртта на певеца, изглежда, доведе до разрив между семейството му и други важни хора в сложния му живот, пише "Гардиан". Адвокатът Мат Алфърд, описан на собствения му сайт като "сплашващо копеле", което върши работата си "с унищожителен манталитет", безпристрастно защити вчера клиента си Конрад Мъри, като подчерта, че той е само свидетел, а не заподозрян за смъртта на Джексън. Семейство Джексън обаче наеха частен паталогоанатом, който да извърши втора аутопсия и намекнаха, че може да използват резултатите, за да повдигнат обвинения - нещо, което официалното полицейско разследване засега изключва, пише вестникът. Семейството се пита дали лекарят е извършил правилно опитите за реанимиране и посочва, че според записа от телефонното обаждане за бърза помощ, той направил изкуствено дишане на Джексън, докато певецът бил в леглото си, а не върху пода или на друга твърда повърхност.

"Таймс" пише, че Мъри бил разпитван от детективи от отдел "Убийства" в събота вечерта в продължение на три часа. Лекарят, който е кардиолог, живеел в имението на Джексън в Лос Анджелис. Полицията взе колата на Мъри от дома на Джексън няколко часа след като певецът почина и обяви по-късно, че в нея може да има лекарства и други улики, припомня "Таймс".

"Дейли телеграф" пише, че доктор Мъри, който имал финансови проблеми, е смятан за главния свидетел в разследването. Той обаче събудил дълбоки подозрения, след като изчезнал в деня на смъртта на Джексън и така не могъл да подпише смъртния акт. Според вестник "Ню Йорк пост" 12-годишният син на Джексън - Принс Майкъл, видял как баща му припада и присъствал на опитите на лекаря да го съживи. Вестникът цитира също семеен приятел, който твърди, че Мъри не повикал веднага бърза помощ. Твърди се, че обаждането било направено едва след като бащата на Майкъл Джексън - Джо, узнал за състоянието на сина си от охранител на имението, и вдигнал голям шум. Според различни информации освен Демерол, певецът вземал още две силни обезболяващи - Дилаудид и Викодин, при условие, че приемането на повече от един от тях се смята за смъртоносно. Сред останалите лекарства, които Джексън пиел, са седативът Ксанакс, антидепресантът Золофт, релаксантът Сома, както и Паксил - срещу безпокойство, и Прилосек - срещу киселини.

Междувременно няколко дни след смъртта си Майкъл Джексън отново оглави музикалните класации, пишат британските издания. Албумът с най-големите хитове на певеца - "Намбър уанс" се изкачва към челното място след рязкото повишаване на продажбите в дните след смъртта му. Компанията за официални класации обяви, че очаква поне шест от останалите албуми на Джако да влязат в Топ 75. В Обединеното кралство албуми на Джексън са заели първите шест места в класациите, като албумът "Намбър уанс" е на първо място. Класациите на Айтюнс на Епъл също са доминирани от албум на Джексън, който е на първите места в 13 страни.

Според "Таймс" богатството на Джексън ще се увеличи със смъртта му. Търговската сила на скръбта и носталгията по Джексън вече дават резултат. Радиостанции в Европа започнаха да пускат песни от "Трилър", след като бяха залети от обаждания на слушатели. Най-големите музикални магазини в Токио продадоха всичките си налични албуми на Джексън, а онлайн продажбите в Амазон в Америка са 700 пъти повече от обичайното, пише "Таймс". Вестникът припомня за други такива случаи: Боб Марли, Кърт Кобейн, Джони Кеш, Топак Шакур и, разбира се, Елвис Пресли посмъртно печелеха милиони всяка година, а в някои случаи и дори повече от живи певци като Мадона. /БТА/