Краят на краля на попа - водеща тема в световния печат
Краят на краля на попа - водеща тема в световния печат / снимки: БГНЕС

Смъртта на Майкъл Джексън, "краля на попа", е основната тема в европейския и американския печат.

Майкъл Джексън, певец, текстописец, изпълнител и вероятно най-известната поп звезда на съвремието, почина снощи две седмици преди да започне разбиващо всички рекорди турне от 50 концерта във Великобритания, пише британският "Таймс". Джeксън бе закаран в болница в Лос Анджелис от дома си в Бел Еър, докато лекари се опитваха да възстановят сърдечната му дейност след вероятен сърдечен арест. "Кралят на попа" бе на 50 години.
       
Служител на Джeксън се обадил на спешна помощ по обед локално време и извикал медиците в имението, където Джeксън живее с трите си малки деца. Говорител на болницата заяви, че когато пристигнали в дома му, докторите се опитвали до го съживят в продължение на повече от час. Според медиците той вече не дишал. Майката на певеца Катрин и сестра му Ла Тоя са видени да влизат в болницата, а стотици разплакани фенове са се събрали пред сградата, пише "Дейли Телеграф". Смъртта му е установена в болницата в 14 часа и 25 минути. Говорител на лекарите заяви, че до момента няма данни за употреба на наркотици или извършено престъпление. Причината за смъртта му остава неизвестна, докато не станат ясни резултатите от аутопсията.
       
Билети на стойност над 50 милиона британски лири бяха продадени за британското турне, което щеше да е първата солова изява на Джeксън от 12 години насам. Слухове за влошеното му здраве обаче се появиха още на 20 май, когато той отложи датите на първите четири концерта, а негови сътрудници бяха принудени да отрекат, че той се бори с рак на кожата, отбелязва "Дейли телеграф". 
   
Отрано пораснало дете от групата "Джексън файв" до световна поп икона - "кралят на рока" отдавна бе източник на вдъхновение за феновете си и медиите, пише британският вестник. Шестият му солов албум "Трилър" е най-продаваният албум на всички времена, като продажбите се изчисляват на между 47 и 107 милиона копия. Излязъл през 1982 г., албумът остава в челната десятка на класацията Билборд 200 в продължение на 80 поредни седмици, в 37 от които е на първото място. Следващият албум "Бед" /Лош/, излиза през 1987 г. и се продава в над 30 милиона копия в целия свят.
   
Сензационният, но трагичен живот на Майкъл Джексън, изключително талантливия поп певец, който от дете-звезда се превърна в един от най-влиятелните знаменитости на съвремието, свърши преждевременно в спешното отделение на болница в Лос Анджелис, пише "Индипендънт". Пред обществото той бе вероятно най-вълнуващият човек на изкуството на своето поколение, по отношение на пари и слава той се нареди до Елвис Пресли и "Бийтълс" като най-голямата поп сензация на всички времена, дори свърза две от най-известните имена в съвременната музика с кратката си женитба за дъщерята на Елвис - Лиса Мари.  Но в личния си живот той бе измъчена душа, която може би никога не успя да се възстанови от това, че не й бе позволено да има нормално детство, пише "Индипендънт". На върха на славата си той живя в странен парк, наричан Невърленд, където спа в кислородни палатки, държа за ръка шимпанзе, наречено Бабълс, и канеше хиляди деца да играят.
Майкъл Джексън може и да прекара последните си години, мутирайки във все по-странна версия на себе си и в крайна сметка стана експонат в зоопарка на знаменитостите, но под необичайната повърхност имаше певец, спечелил славата си не с ексцентричност или късмет, а с истински забележителен талант, който заслужаваше да завладее света, пише "Гардиън". Въпреки всичките си трагични недостатъци като човешко същество Джeксън с право може да бъде признат за най-великия изпълнител на своето поколение, естествен наследник на Франс Синатра и Елвис Пресли.

За легионите си от фенове той бе Питър Пан на поп музиката: малкото момче, което отказа да порасне. Но малко преди още един опит за връщане на сцената, той изненадващо си отиде, този път завинаги, пише в. "Ню Йорк таймс". Майкъл Джeксън, чиято истинска американска история на известност и свръхпечалба започна от музикално момче-чудо до глобална поп суперзвезда и до тъжна фигура, преследвана от съдебни дела, папараци и неуспешни пластични операции, бе обявен за починал в болница в Лос Анджелис, след като бе докаран в кома. Джексън бе на 50, като близо 40 от тези години прекара в центъра на общественото внимание, което обичаше. Както бе с Елвис Пресли и "Бийтълс", невъзможно е да се обхване пълният ефект, който Джексън имаше върху световната музика. На върха на кариерата си той бе безспорно най-голямата звезда в света с продадени над 750 милиона албума.

"Животът на Майкъл Джексън бе пропит с фантазия и трагедия" е заглавието във вестник "Лос Анджелис таймс". Той притежаваше статуя на Мерилин Монро, изучаваше Чаплин и се ожени за дъщерята на Елвис. Изглеждаше, че вечният мъж-дете ще спре да съществува, ако аплодисментите някога спрат. Джексън срещна преждевременната си смърт на 50 годишна възраст и повече от която и да е друга икона от миналото, той оставя след себе си объркано наследство. Като дете-звезда бе толкова талантлив, че сякаш грееше отвътре, като човек на средна възраст бе възприеман като нещо близко до извънземен, който, като Тинкърбел, ще спре да съществува, ако аплодисментите спрат, пише вестникът. 
       
Невъзможно бе в началото на 80-те години да си представим сюрреалистичните последни години от живота на Джексън. В това десетилетие той стана най-известният в света изпълнител, благодарение на серия от хитови албуми - "Бийт ит", "Били Джийн", "Трилър" и поразителни видеоклипове. Вероятно най-добрият певец и танцьор на своето поколение, той създаде своя собствена иконография: единствената блестяща ръкавица, лунната походка, червеното яке и ранчото Невърленд. В последните години обаче той стана известен по причини, които нямат нищо общо с музиката. След години на пластични операции лицето му се бе превърнало в странен пейзаж. Той бе много задлъжнял и се изгуби като музикант. Не бе излизал на турне от 1997 г. и не бе издавал нови песни от 2001 г. Вместо музикални клипове снимки на Джексън се виждаха навсякъде по света по таблоиди, съобщаващи за странното му поведение, включително твърденията за сексуално малтретиране на дете или последното неуспешно рестартиране на кариерата му, отбелязва "Лос Анджелис таймс".

"Той имаше всичко...талант, грация, професионализъм и вдъхновение. Той бе ненадминатият изпълнител и приносът и наследството му ще се усещат винаги в света", каза продуцентът Куинси Джоунс, цитиран от вестниците. (БТА)