Гражданите на Черна гора са против присъединяване към НАТО
Гражданите на Черна гора са против присъединяване към НАТО / снимка: ru.wikipedia.org

Болшинството от гражданите на Черна гора искат референдум, за да определят дали да се присъединят към НАТО, но повечето от тях биха отказали такова действие, според проучване на общественото мнение, предаде АФП.

Около 70% от хората в малката балканска държава подкрепят провеждането на референдум за участие в НАТО, сочат данните от изследване на неправителствения Център за демокрация и човешките права. 43,3% от гражданите са гласували срещу присъединяването на Черна гора към Северноатлантическия алианс, докато 30% го подкрепят.

Премиерът Мило Джуканович заяви, че членството в НАТО и Европейския съюз трябва да бъде стратегическа цел на неговото правителство, което беше формирано по-рано този месец.

Черна гора се простира в планинска зона до Адриатическо море, а гражданите й наброяват 650 000 души, пише БГНЕС. Страната се отдели от Сърбия през 2006 г. след исторически референдум. Черна гора подаде молба за членство в Европейския съюз през декември, като в същото време изяви желание за присъединяване и към НАТО, която покани миналата година страната за диалог за членство.