Лучникът на Росанка Вълева - най-вкусното ястие с билки
Лучникът на Росанка Вълева - най-вкусното ястие с билки / netinfo

 

Хляб от лимец, замесен с розови листа опитаха днес на Еньовден гостите на етнографския музей на открито „Етъра". Председателят на съюза на билкарите Емил Елмазов демонстрира пред посетителите  замесването на тестото, както и варенето на кувет маджун -  десерт, приготвен от билки и мед. В миналото той се е използвал като лек срещу всякакви болести

В  празничната програма за деня на билките, слънцето и водата се включиха няколко фолклорни състава от Габровска област, открита бе изложбата "Грехът" на Дома на хумора и сатирата, както и експозицията  на Музея за история на медицината във Варна, наречена "Контрацептивите през миналото и днес".

Жури под председателството на Емил Елмазов определи и най- добрия еньовденски венец. В традиционния конкурс бяха представени пет венци като първото място бе отредено за венеца на Къна Бучукова от Габрово, направен според изискванията от 77 билки с вплетен сноп от първите узрели житни класове.

Втора награда получиха децата от ЦДГ „Явор" в Габрово, които бяха направили своя венец от 60 лечебни растения. Третото място бе за венеца на читалище „Напредък" в село Крамолин. За най-вкусно традиционно ястие, приготвено от билки, бе определен лучникът на Росанка Вълева.