Подготвят съкращаване на 1500 учители, закриват 80 школа
Подготвят съкращаване на 1500 учители, закриват 80 школа / cнимкa: Sofia Photo Agency

80 училища ще бъдат закрити по решение на общинските съвети в страната. Това съобщи председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Около 1500 учители ще загубят работата си. Очаква се и закриване на цели паралелки в други училища. „Изчерпано е вече всякакво закриване на училища и на детски градини в малките населени места и молбата ми е към общинските сесии да не пристъпват сляпо само защото трябва да пестят пари", каза Такева, цитирана от БГНЕС.

Училищата, които ще бъдат затворени са предимно в малки населени места. Пенсионираните учители в момента са около 80 000. Всяка година се пенсионират около 2500 учители. В курсове са преквалификация могат да се включат всички, които са до 68-70 години. По данни на синдиката, това са около 50 000 души.

На митинг, подготвян за утре, се очаква да се включат учители от цялата страна. Исканията им са до края на 2009 г. да бъдат отпуснати 10-те процента, които са задържани по Закона за държавния бюджет и през тази година стандартът да бъде 1790 лв. за ученик.