Отиде си Вера Мутафчиева
Отиде си Вера Мутафчиева / снимка: DarikNews
Отиде си Вера Мутафчиева
20275
Отиде си Вера Мутафчиева
  • Отиде си Вера Мутафчиева

След кратко, но тежко боледуване почина един от най-добрите ни историци и писатели Вера Мутафчиева. Само преди няколко месеца тя навърши 80 години. Мутафчиева е автор на над 30 книги, издадени у нас и в чужбина в огромни тиражи. Сред най-известните й произведения са "Случаят Джем", "Книга за Софроний", "Летопис на смутното време". Тя е сценарист и на един от най-гледаните български филми "Хан Аспарух".

Вера Мутафчиева беше от хората, за които се казва, че са особняци. Наричаше сама себе си "ведър темерут". Беше изключително мъдра, но не обичаше да споделя мъдрости чрез интервюта. Предпочиташе всеки сам да ги открива в книгите й.

В една от малкото си срещи с екип на Дарик през 2005 г. сподели: "Всичко е една фантазия. Да не мислите, че историческата наука е една обективна сигурност? И тя не е. Всичко, което премине през човек, повече или по-малко, носи неговите черти, неговите склонности, неговите вкусове". 
 
И макар пред името й да стои научното звание "академик" Вера Мутафчиева не обичаше да се обръщат така към нея. "Кому съм академик аз", питаше тя.

Преди година Комисията по досиетата разкри, че е била агент на бившата Държавна сигурност, а тя, за разлика от мнозина, до последно, реши да запази мълчание по темата.