Ямболски ученик участва в балканиада по математика
Ямболски ученик участва в балканиада по математика / netinfo

През юни 2009 г. в Босна и Херцеговина ще се проведе Младежката балканиада по математика за ученици до 15.5 г.. В нея участват отбори от над 20 държани, но в класирането са включени само 9 - онези, които са подписали правилата за провеждане на балкански олимпиади, а именно: Албания, България, Гърция, Кипър, Македония, Молдова, Румъния, Турция и Югославия. Тази година българският отбор от състезатели до 15.5 г. е амбициран да заеме І-вото място. Радослав Комитов от Математическа гимназия "Атанас Радев" гр. Ямбол, 8 клас, стана първият по успеваемост участник в Националния отбор по математика на България за Младежката Балканиада по математика за ученици до 15.5 години след проведените 2 контролни на участниците в разширения национален отбор и на базата и на резултатите от националните състезания и Националния кръг на олимпиадата по математика, с общо 517 точки.

Следват: Петър Пенков 7 клас от СМГ "П. Хилендарски", София, с 403 точки; Иво Кортезов 8 клас от СМГ "П. Хилендарски", София, с 391 точки; Павлена Ненова 7 клас от СМГ "П. Хилендарски", София, с 373 точки; Кристиян Митов 8 клас от ПМГ "Екзарх Антим І", Видин, с 354 точки и Тодор Марков 8 клас от МПГ "Акад. Н. Обрешков" Бургас, с 351 точки.

Националната комисия по математика, определила отбора на България за Балканската младежка олимпиада е 8-членна. Неин председател е проф. д.м.н. Сава Грозев.