Предупреждават за валежи и гръмотевични бури
Предупреждават за валежи и гръмотевични бури / снимка: DarikNews

Министерството на извънредните ситуации (МИС) предупреди териториалните си дирекции за очаквани валежи, силни гръмотевични бури с локални интензивни валежи и градушки в Северозападната България, съобщиха от ведомството. По данни на НИМХ-БАН, днес атмосферата над страната ще е силно неустойчива. Ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще паднат валежи, придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра.

Предупреждението е изпратено до териториалните дирекции на МИС в цялата страна. С него трябва да се запознаят областните управители, ръководителите на регионалните структури и кметовете на общини, за да бъдат предприети мерки за ограничаване на последиците за населението. Кметовете на общини трябва да предприемат действия по контрола на пропускателната способност на речните корита и потенциално опасните водоеми.

МИС препоръчва на гражданите, ако се намират сред природата по време на гръмотевична буря, да застанат далеч от високи дървета и канари, а при наличие на сух предмет, да седнат върху него. От ведомството препоръчват велосипедистите да слязат от колелетата си. Другите препоръки на МИС са: гражданите да се отдалечат от електропроводите за високо напрежение и да стоят настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения, както и да не се хващат или дръжат за метални предмети. Другите препоръки на МИС гласят: "Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн, незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай че сте с лодка или сърф в морето, бързо тръгнете към брега. Ако живеете в близост до реки и водоеми, сигнализирайте своевременно в кметството или областната управа за непочистени отпадъци, строителни материали, дървета и др. в коритата и пространствата под мостовете и в близост до водоемите.

Когато се намирате вкъщи или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра, видеокасетофона и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци. По време на пътуване приберете антената на колата. Ако падне гръм по време на движение, проверете гумите на колата, ако са обгорели".

Предупреждават за валежи и гръмотевични бури
netinfo