Кои дрехи са опасни за здравето?
Кои дрехи са опасни за здравето? / снимкa: www.sxc.hu

Вечно ярки цветове и немачкаеми материи - тези характеристики на появилите се преди години на пазара нови текстилни продукти не винаги се харесват на кожата на човека. Някои материи са истински враг на човешкото тяло.

"Струва ми се, че новите дрехи имат интензивна неприятна миризма и материите са неестествено твърди. Те трябва да се перат поне три-четири пъти, за да станат приятни за носене. Откакто имам дете, обръщам голямо внимание на това материите да съдържат колкото се може по-малко вредни вещества."

Вредните вещества проникват в тялото през кожата

Неприятната миризма, описана от Заския Шмит, е един от признаците за наличието на вредни вещества в облеклото. Ролф Бушман от Потребителската централа в провинция Северен Рейн-Вестфалия дава и друг пример: "Човек може би е носил обувки, които боядисват. Ако някои обувки се носят на бос крак, често петите и пръстите на краката стават сини."

Но на какво се дължи това? Платовете и кожените аксесоари често боядисват, когато човек се изпоти. По този начин вредните вещества могат да проникнат и в кожата. А това вече е опасно, защото могат да причинят различни болести, казва Ролф Бушман: "Допирът до тялото е главният начин за проникването на евентуални вредни вещества от дрехите в кожата. Особено засегнати са хора, страдащи от кожни заболявания, тези, при които се забелязват алергични реакции, невродермит - при тях може да се стигне до крайно неприятни реакции на организма."

Раздразнението на кожата и неприятните алергични реакции могат да бъдат причинени от формалдехид /наричан още метанал/, омекотители или оцветители, съдържащи се в материите, казва Ролф Бушман. Повечето текстилни продукти са безвредни, но при покупката на детски дрехи например родителите трябва да са особено внимателни.

Доверявайте се на обонянието си

"Защото децата често смучат дрехите и завивките си, а така вредните вещества проникват не само през кожата, а и през стомашно-чревния тракт. Тогава може да се стигне до по-тежки последици, особено ако материите са със силна концентрация на вредни вещества."

За да избегнем опасността от неприятни кожни реакции, при купуване на дрехи трябва да се доверяваме най-вече на обонянието си, казва Ролф Бушман от Потребителската централа:

"Трябва да останем верни на първото си лично впечатление - да не купуваме нещо, което мирише лошо, това важи и за текстилните продукти. Това, разбира се, не е гаранция за безвредни материи. Но общо взето - това, което мирише неприятно, човек не го и купува."

Тези, които не желаят да рискуват, е най-добре да купуват дрехи втора употреба. Доказано е, че след по-често носене материите постепенно се освобождават от вредните вещества. А това е и лесен начин за пестене на пари. (Дойче Веле)