Преносимостта на фиксираните телефонни номера ще стартира до месец
Преносимостта на фиксираните телефонни номера ще стартира до месец / снимка: sxc.hu
Преносимостта на фиксираните телефонни номера ще стартира до месец
19572
Преносимостта на фиксираните телефонни номера ще стартира до месец
  • Преносимостта на фиксираните телефонни номера ще стартира до месец

Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу България заради невъзможността абонатите на стационарни телефони да запазват номера си при смяна на оператора. Задействана е първата фаза на наказателната процедура. Страната ни е уведомена, че има проблем и трябва да отговори в срок от два месеца какво е направено за отстраняването му,

Пред Дарик председателят на КРС Веселин Божков съобщи, че преносимостта ще стартира до един месец, тъй като на 14 май следобед всички оператори са подписали споразумение за правилата, по които ще става процедурата. По-рано пред Дарик той коментира, че вина за наказателната процедура носят самите оператори, които месеци наред не са изгладили различията.

В деловодството на комисията е внесена процедурата, подписана и от БТК, съобщи Божков. Телекомът бе последната компания, която трябваше да направи това. Председателят на КРС обясни, че има двама оператори, единият от които е информирал Комисията, че преустановява дейността си, а другият не е известен на пазара, няма адрес и КРС е предприела процедура за прекратяване на разрешението му.

Остава в едномесечен срок операторите да подпишат договорите за взаимно свързване, така че до месец и няколко дни всеки потребител, който ще иска да си смени оператора, ще може да запази номера и да се възползва от тази услуга, обясни председателят на КРС.