КАК СЕ ГЛАСУВА НА ИЗБОРИТЕ?
КАК СЕ ГЛАСУВА НА ИЗБОРИТЕ? / снимка: БГНЕС

В България при изборите за Национален парламент се определят 240 депутати, които съставят парламента - законодателен орган в нашата страна. Парламентарните избори се провеждат през 4 години. Тридесет и един народни представители се избират по мажоритарна система в едномандатни избирателни райони. Двеста и девет народни представители се избират по пропорционална система с кандидатски листи на политически партии или коалиции, регистрирани в многомандатни избирателни райони. В едномандатните избирателни райони за избран се смята кандидатът, получил най-много гласове.

Народен представител може да бъде всеки български гражданин, навършил 21 години, който няма друго гражданство, не е поставен по запрещение и не изтърпява наказание „лишаване от свобода".

Как се гласува?

За да упражните правото си на глас, трябва да проверите дали сте включен в избирателните списъци. Тези списъци се изготвят по райони с адресната регистрация на избирателите. Те се окачват на достъпни места по квартали и избирателни секции. В тях е посочено и точното място, където можете да гласувате.

В случай, че името ви е пропуснато, трябва да сигнализирате в общината за изясняване на пропуска.

Ако в деня на изборите се намирате на друго населено място можете да вземете удостоверение и да участвате в изборите там, където се намирате.

В чужбина изборите се организират от посолствата на България в съответната страна.

В деня на изборния ден, човекът, решил да даде своя глас в подкрепа на своята партия, трябва да отиде до избирателната секция, да носи личната си карта и да следва указания за гласуване. Така той участва пряко в демократичните процеси на страната.

Когато отиде до урната, ще му бъдат давани две интегрални бюлетини, като с по-малката ще гласува за мажоритарния кандидат от избирателния си район, а с по-широката - за мандатите, които се разпределят по пропорционална система.

Участието в изборите е лично право на всеки човек, който може да упражни правото си на вот, може и да не даде своя глас в подкрепа на определена партия, но по този начин той прави своя избор и оказва влияние върху бъдещето на страната си.

 

Как се гласува, какви са бюлетините, както и кои са действителните и недействителните гласове според методическите указания на ЦИК за работата на секционните избирателни комисии за парламентарните избори тази година вижте ТУК