Течове, трапове и разорано землище след подмяна на тръбопровод
Течове, трапове и разорано землище след подмяна на тръбопровод / Деляна Бобева -20-ти април 2009 година

Огромни  ями и трапове са зейнали в землището на село Ръжена след поредните ремонтни дейности на ВиК- Стара Загора.

Заради  смяната на  главен тръбопровод, отвеждащ водата към областния  град, в южния край на селото са оставени дълбоки прорези и дупки, вследствие  на дейността на работниците от фирмата- изпълнител  "Инсталгруп".

Разорано и на огромни бразди е голяма част от землището, в непосредствена близост до горския масив, похабени са трайни насаждения в частни имоти.

На места, вследствие  на ремонтните дейности са оставени малки рекички, отворени  дълбоки изкопи , от които се виждат различни кранове, разпилени на терена са и  големи тръби.

Населението на Ръжена е силно притеснено и възмутено от начина, по който работниците  от фирмата, наета за изпълнител на проекта са оставили терена след приключване подмяната на тръбите, категоричен е кметът на Ръжена Апостол Терзиев.

Заради напрежението сред съселяните му той е написал писмо до В и К- и фирмата-изпълнител с молба да отстранят щетите от ремонтната дейност.

По думите му, цялостната подмяна на тръбопровода още не е приключила, но имал уверението, че специална комисия от експерти ще оцени щетите, нанесени на частните имоти на гражданите и ще се търсят възможности за  компенсация.  

Жителите на селото са категорични, че е необходима спешна намеса за отстраняване на пораженията, прострели се на терен от няколко километра.

Фирмата -изпълнител ез апочнала работа по трасето по подравняване на терена и зариване на траповете и могилите, уточни за "Дарик" кметът на Ръжена Апостол Терзиев, след първоначлната публикация  и разговор с представител на фирмата.  Той е получил уверения, че в момента възстановителните дейности по терена вървят в обратна посока- от Стара Загора към Ръжена и в рамките на два месеца окончателно ще приключат.