Емирът на Катар идва в България по покана на Първанов
Емирът на Катар идва в България по покана на Първанов / снимка: DarikNews

На официално посещение у нас пристига шейха на Катар Хамад Бин Халифа Ал-Тани и шейха Моза. Това е първата визита на държавния глава на Катар в България. Той ще се срещне с президента Георги Първанов, председателя на НС Георги Пирински и премиера Сергей Станишев.

 

Между страната ни и Катар ще бъдат подписани две спогодби в областта на транспорта и икономиката. Хамад Бин Халифа Ал-Тани стана известен на българската общественост с посредничеството и хуманитарната си намеса в разрешаването на казуса с медиците ни в Либия. Засега никой официално не е разкривал каква точно е била ролята на шейха на Катар в освобождаването на медиците ни. По неофициална информация, емирството е подпомогнало сериозно Международния фонд "Бенгази", от който бяха изплатени компенсации на семействата на заразените със СПИН либийски деца.

 

В края на миналата година Хамад Бин Халифа Ал-Тани прие поканата на Георги Първанов да участва в международната енергийна конференция, която ще се проведе на 24 и 25 април в София.

 

През 2006 година Катар е 11-а по богатство в света с годишен доход на глава от населението от 63 000 долара. Емирството е третата държава по залежи на природен газ след Русия и Иран. В Катар има колония от 8000 българи. Те работят най-вече в сферата на туризма и хотелиерството.