Държавата връща над 500 млн. лв. на бизнеса от ДДС в близките месеци
Държавата връща над 500 млн. лв. на бизнеса от ДДС в близките месеци / снимка: DarikNews
Държавата връща над 500 млн. лв. на бизнеса от ДДС в близките месеци
18815
Държавата връща над 500 млн. лв. на бизнеса от ДДС в близките месеци
  • Държавата връща над 500 млн. лв. на бизнеса от ДДС в близките месеци

В близките седмици и месеци държавата ще върне дължимите над 500 милиона лева на бизнеса от ДДС. Това заяви по време на заключителната дискусия от „Дебати 2009”  председателят на бюджетната комисия в парламента и заместник-председател на ПГ на Коалиция за България Румен Овчаров. По думите му средствата ще бъдат върнати поетапно, след като бъдат направени необходимите данъчни ревизии. Поредицата дебати бе организирана от Българска стопанска камара с медийното партньорство на Дарик радио и DarikFianance.bg.

 

Лидерът на СДС Мартин Димитров постави въпроса за ускореното връщане на ДДС, като посочи, че заради замразяването на над половин милион лева от държавата хиляди фирми са застрашени от фалит. „От уважение към вас да ви кажа разликата между левия и десния подход. Левият подход какъв е? Чакаме ги тези фирми да фалират, да има безработица и Масларова да прави социална политика за тях. Десният подход е: дайте да ги спасим да не фалират, за да няма нужда Масларова да ги води на море и да правим социална политика за тях”, заяви синият лидер.

 

От своя страна Румен Овчаров призна, че има известно забавяне при връщането на парите, но бе категоричен, че има основателни причини за това. „Няма нищо по-хубаво от това да се връща бързо ДДС-то, а както добре знаете, за да се върне това ДДС, трябва да се направи данъчна ревизия. Знаете също така, че от началото на годината върху Националната агенция за приходите по един или друг начин се стовариха доста сериозни обвинения, които затрудниха точно този режим, каза Румен Овчаров.  

 

От страна на бизнеса бе направено предложение да бъде взаимствана идея, обсъждана в Европейската комисия, а именно тогава, когато държавата забави плащания, тя да търпи неустойки, както и да бъде регламентирана 5-процентна лихва за това. Всички участници в дебата приеха позитивно предложение, както и председателят на бюджетната комисия Румен Овчаров.