До 3 800 лв. плаща собственик на „панелка” за саниране
До 3 800 лв. плаща собственик на „панелка” за саниране / Дарик Варна

Пилотният проект за саниране на панелни жилища стартира тази седмица във Влaдиславово, обяви в ефира на Дарик кметът на варненския район Добромир Джиков. Първоначално ще бъдат обновени две жилищни секции, след което към програмата се очаква да се включат и други собственици. Разходите по санирането се разпределят поравно между притежателите на апартаментите и програмата на ООН за развитие (ПРООН) и Министерството на регионалното развитие и благоустройсвото. Според разчетите на районната администрация разходите за собствениците ще бъдат между 800 и 3800 лв. в зависимост от големината и разположението на жилищата, както и от вече извършените подобрения. Скелетата за саниране на двете секции във Владиславово ще бъдат издигнати в сряда, съобщи в ефира на Дарик Добромир Джиков.

След влизането в сила на новия Закон за етажната собственост в програмата ще могат да се включат още жилищни секции. Промените предвиждат решенията за ремонти да се вземат с гласовете на 2/3 от живущите, а не както досега - при пълно единодушие. Законът ще влезе в сила след 1 май, тази година.

Има схеми за субсидиране, които да облекчат семейните бюджети, коментира Джиков възможността собствениците да откажат да плащат за направените разходи. Парите могат да бъдат събрани по съдебен път, но в условия на финансова криза трябва да се помисли за тези, които нямат възможност да платят за подобренията, добави още районният кмет.