НАП има проблем с доверието в нея, смята експерт от КРИБ
НАП има проблем с доверието в нея, смята експерт от КРИБ / netinfo

НАП има меко казано проблем с доверието в нея. Това каза в предаването „Кой говори” по Дарик Георги Саракостов, председател на комитета по данъци и право в КРИБ.

„Много е важно НАП да разполага с добра информационна система. Трябва информационната система да групира фирмите по степен на риск, след което да принтира тези, които трябва да бъдат проверени, като най-нискорисковите може би ще се проверят един процент, ной-високорисковите 100 процента. но е много важно това да бъде лигитимно, да не бъдат нашите фирми, тези, на които ще възстановяваме бързо, а за другите много-много не ни е грижа. Това е много важно, защото такава система би изгубила легитимност. Затова мисля, че е много важно да виждаме, че има някакви проблеми най-малкото, меко казано, с доверието в тази институция”, каза Саракостов.

Искаме в данъчния комитет на КРИБ да се поставим на мястото на тази институция, какво бихме направили, каза експертът и предстови някои от предложенията:

На първо място, бихме се опитали да си представим информационната система. Ако нямаме такава, каквато ни харесва ние бихме поели ангажимент кога точно ще я изградим и как. Това е много важно. НАП без информационна система е равно на корупция. Това е положението.

Второто нещо, което ще направим, е да признаем, че абсолютно точни данъчни закони няма никъде по света и затова експертите говорят за четвърти пласт на законодателството. Това са мненията на данъчната администрация по практическото прилагане на закона. Те трябва да бъдат публични.

Информационната система е изградена и функционира вече в рамките на две години, каза говорителят на НАП Росен Бъчваров. На въпрос дали са доволни от нея, той отговори, че това не е от неговата компетентност, още повече че тя е една многомодулна система, която съдържа десетки отделни елементи. Една е системата за приемане на декларации и обслужване на плащания, вътрешната информационна система. Съвсем други са информационните ресурси, които се ползват за т. нар. анализ на риска, селекция на фирмите за ревизии и отчитане на резултати, обясни Бъчваров.

Всички информационни системи, които в момента се използват за контролните дейности, нямат общо, не са част от системата за управление на приходите, която беше толкова сериозно дискутирана, каза още говорителят на приходната агенция.

„Ние разполагаме с достатъчно надеждни информационни източници, за да селектираме онези фирми, за които рискът, че укриват данъци е най-голям. Това е и основният принцип, който се следва”, обясни Бъчваров.