562 млн. лв. ДДС не е възстановила НАП на бизнеса в законовите срокове
562 млн. лв. ДДС не е възстановила НАП на бизнеса в законовите срокове / снимка: DarikNews
562 млн. лв. ДДС не е възстановила НАП на бизнеса в законовите срокове
18261
562 млн. лв. ДДС не е възстановила НАП на бизнеса в законовите срокове
  • 562 млн. лв. ДДС не е възстановила НАП на бизнеса в законовите срокове

Националната агенция за приходите не е възстановила на бизнеса 562 млн. лв. от ДДС в установените от закона срокове към края на февруари тази година. През декември 2007 година тази сума е била около 268 млн. лв. Това заяви говорителят на агенцията Росен Бъчваров в предаването „Кой говори” по Дарик, позовавайки се на последните данни с които разполага приходната администрация.

Така посочени числата очертават една апокалиптична картина, която не е чак толкова черна, каза Бъчваров и обясни причините довели до това. Причините са следните: първо, съпоставяме тези приходи, сами по себе си те са двойно повече но пропускаме да отбележим, че общата сума на възстановения данък, изобщо приходите по ДДС за този период са се увеличили с 30 на сто, т.е. относителният дял е приблизително константен, каза говорителят на НАП. Втората причина е, че значително за този период нарастват исканията за възстановяване на ДДС и то за особено големи суми, допълни още той. Промяната и задържането на този паричен ресурс се дължи и на друга ключова причина – че вместо с проверка, което е една сравнително проста и бърза процедура, възстановяването на ДДС се извършва след извършването на ревизия. По закон ревизията продължава три месеца с възможност да бъде удължена с още един. Но в сравнение с една няколкоседмична проверка, несъмнено периодът е значително по-дълъг.

Четвърта причина за тези величини е и значително увеличеният брой на регистрираните по ДДС дружества, които вече наброяват над 160 000 регистрирани в България, което също добавя към ДДС системата допълнително натоварване.

Добрите новини са, че с назначаването на новия изпълнителен директор на НАП този проблем беше приоритет номер едно за него, каза Бъчваров и допълни, че незабавно е било разпоредено на всички териториални структури да се предприемат действия и да бъдат изчистени всички тези закъснели производства, за да не се задържа толкова значителен паричен ресурс.