Възстановяването на ДДС на фирмите все повече се бави
Възстановяването на ДДС на фирмите все повече се бави / снимка: DarikNews

Данъчните все повече се бавят с възстановяването на ДДС на фирмите. Пикът на проблема е в края на миналата година заради първите ефекти от финансовата криза у нас. От бизнеса са категорични, че в ситуация на финансова криза е нужно парите да се връщат по-бързо в бизнеса, за да могат се инвестират в реалната икономика.

Въпреки че забавянето на връщане на ДДС съществува от години, от бизнеса забелязват задълбочаване на проблема още от септември-октомври миналата година. Димитър Николов, управител на „Вили Бетц Логистик”. "Голяма част от нашите клиенти имат такива проблеми. Забавянето на връщането намалява ликвидността изобщо и съответно възможностите за навременни плащания. Проблемът съществува от дълго време, но сега разбираме, че може би сумите, които са дължими и просрочени, нарастват. При всички случаи е имало забавяне и минали години, но сега в момента ситуацията е изключително чувствителна", каза Николов. Представляваната от него фирма обаче няма такъв проблем.

Същото важи и за "Скания Файнанс" – до миналата година не са срещали проблеми. Дори и това да се случи обаче, възможностите за реакция са малки. "Всяко фирма, на която не й възстановят ДДС-то в срок, при положение че данъчната ревизия е приключила и вече на финала и всичко е подписано и примерно не си възстанови ДДС-то в срок, има лихви за забавяне, може да се претендира. Вече друг е въпросът дали фирмите биха предприели такъв акт", каза Николай Минев от компанията.

От приходната агенция също признаха за проблема.