Бизнесмен може да съди държавата в Страсбург заради невърнато ДДС
Бизнесмен може да съди държавата в Страсбург заради невърнато ДДС / Sofia Photo Agency
Добрички бизнесмен ще съди държавата в Страсбург заради невърнато ДДС
18144
Добрички бизнесмен ще съди държавата в Страсбург заради невърнато ДДС
  • Добрички бизнесмен ще съди държавата в Страсбург заради невърнато ДДС

Бизнесмен от Добрич е готов да съди държавата в Страсбург заради невърнато ДДС и неправомерни действия на НАП. Веселин Бакърджиев обвинява Националната агенция по приходите и подразделението й в Добрич в това, че повече от 10 месеца не му връщат данък в размер на над 2 милиона лева. Пред Дарик той заяви, че в момента при подобни на неговия случаи НАП не е върнала неправомерно ДДС в размер на над 560 милиона лева.

 

Веселин Бакърджиев твърди, че Националната агенция по приходите ползва парите му неправомерно и го разиграва с различни проверки, „за да не ползват парите безплатно. Тези пари, които ги раздават насам-натам, по общини, откъде мислите, че идват?! Казвам, че има задържан 560 млн. лева ДДС в момента, на което те не плащат нищо. Те го задържат всеки път под различен предтекст, не плащат лихви за тези пари и след приключване на ревизията пак няма издължени лихви.”

 

Сумата, която НАП трябва да върне на бизнесмена, идва от сделка за износ на 25 000 тона зърно в Румъния. Според Веселин Бакърджиев проверките и съмненията за редовността на сделката са с цел изплащането на парите му да бъде забавено: „В момента ме карат да преснема над 3500 документа по сделката, които вече са гледали веднъж. Осем души снимат по цял ден. Те не могат да откажат да ми ги върнат, защото сделката си е абсолютно чиста и редовна от моя страна. Всъщност това е износ на 25 000 тона стока. На всеки, който се занимава с такъв бизнес, му е ясно, че всъщност това нещо не може да се контрабандира. Все едно да ви набедят, че вашите роднини са високи по 4 метра. Това е едно налудничаво предположение, но те казват: Ами, ние смятаме, че е така. Какво да ви кажа?! Отчаян съм от работата на българското правителство и неговата администрация.”

 

Преди време близо 250 служители на холдинг „Фарин”, на който Бакърджиев е изпълнителен директор, протестираха срещу действията на държавната администрация и заради забавянето на изплащането на ДДС за над 2 милиона лева.

 

Интервюто с Веселин Бакърджиев четете тук