Жълтият кантарион намалява действието на противозачатъчните
Жълтият кантарион намалява действието на противозачатъчните / www.sxc.hu

Популярното антивъзпалително и антимикробно лекарствено растение жълт кантарион (лат. Hypericum) ще се отпуска в германските аптеки само по рецепта от 1 април, съобщиха местни медии, позовавайки се на съвместно официално изявление на лекарските и аптекарски организации.

 

Забраната за свободна продажба без рецепта се разпространява и върху всички лекарства, които съдържат жълт кантарион, съобщава БГНЕС, позовавайки се на агенция "Новости". Според последните медицински изследвания безконтролното самолечение с тази билка, преди всичко на депресии, може да предизвика при болните повишена светочувствителност.

 

Оказва се, че жълтият кантарион съдържа вещества (хиперицин), които повишават чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи. Лекарите са установили също така, че жените, които приемат отвари с жълт кантарион, намаляват действието на противозачатъчните таблетки.

 

Съвременната фитотерапия широко използва жълтия кантарион като дезинфекциращо и противовъзпалително средство. Той се използва широко за лечението на камъни в жлъчката, заболявания на стомаха и дебелото черво, ревматизъм, възпаления на язви и др.