Всяка секунда някой се заразява с туберкулоза
Всяка секунда някой се заразява с туберкулоза / netinfo
Всяка секунда някой се заразява с туберкулоза
18111
Всяка секунда някой се заразява с туберкулоза
  • Всяка секунда някой се заразява с туберкулоза

С издаването на листовка на тема „Превенция на ХИВ/СПИН и туберкулоза” РИОКОЗ Плевен се включи в отбелязването на Световния ден за борба с туберкулозата. Едно заболяване, което мнозина считат за добре забравено, но което оказва се, продължава да взима своите жертви.

През 1993 г. Световната здравна организация обявява туберкулозата за световен здравен проблем, който се нуждае от спешни мерки за действие. Според данните болестта се разпространява със заплашителни темпове, като всяка секунда се заразява по един човек. Установено е и определено взаимодействие между вируса на ХИВ/СПИН и туберкулозата, за това и усилията са насочени в просвещаването в тази посока.

За опасностите, данните от статистиката и инициативата на плевенската инспекция чуйте от д-р Ирина Джикова в звуковия файл.

Всяка година по света от 8 до 10 млн. души се заразяват с туберкулоза и 2 млн. умират от нея, сред които 100 000 са деца. Повече от 75% от смъртните случаи в резултат на туберкулозата са сред хора на възраст между 15 и 54 г. – икономически най-активната част от населението.

Около една трета от хората по света, приблизително 2 млрд. души, са носители на туберкулозната бактерия. Счита се, че повечето от тях – в 90% от случаите, няма да развият заболяването през живота си, но дали тази закономерност се запазва в контекста на епидемията от СПИН по света, все още не е ясно.